”Yokuşbaşı’na geldiğinde Bodrum’u göreceksin, Sanma ki geldiğin gibi gideceksin, Senden öncekiler de böyleydiler, Akıllarını Bodrum’da bırakıp gittiler.” Halikarnas Balıkçısı’nın bu dizelerinin yazılı olduğu tabelayı gördüyseniz Bodrum merkez birkaç dakika uzağınızda demektir. Bir yarımada olan Bodrum ilçesinin merkezi herkesin mutlaka görmesi gereken sayısız güzellikle dolu.
Tarihi mekanları, eğlence mekanları, otelleri, restoranları, meyhaneleri ile Bodrum merkez sadece yaz aylarında değil kışın da hareketli. Bayram ve yılbaşı gibi özel günlerde Bodrum merkeze özellikle yerli turist akını oluyor. Yılın hangi döneminde giderseniz gidin Bodrum merkez gezilecek yerler hakkında bilmeniz gereken her şey yazımızda sizi bekliyor.
Bodrum’a geldiğinizde sizi ilk karşılayan nokta otogar. Bodrum otogarı Bodrum Milas Havalimanı’na 36 kilometre uzaklıkta ve havaalanından otogara varmak yaklaşık 40 dakika sürüyor.
Havaalanından Bodrum otogarına servislerin yanı sıra taksiler ve VIP araçlarla da ulaşabilmek mümkün. Otogardan Bodrum’un tüm mahallelerine düzenli dolmuş seferleri var, yaz aylarında seferler gece geç saatlere dek sürerken kışın seferler daha erken saatte bitiyor. Bodrum Ulaşım Rehberi yazımıza göz atarak bu konuda çok daha geniş bilgi edinebilirsiniz.
Bodrum’a özellikle gece hayatı için gelenler konaklamak için Bodrum merkez otellerini tercih ediyorlar. İlçenin merkezinde birçok ünlü otel zincirlerinin otellerinin yanı sıra yerel işletmeler de var. Bodrum merkez otelleri için aslında her bütçeye ve ihtiyaca hitap eden seçenekler sunuyor demek en doğrusu. Bodrum merkeze yakın otelleri incelediğimiz Bodrum Merkez Otelleri Tavsiyeleri yazımız, otel seçerken size yardımcı olacaktır.
Bodrum merkezinde aslında otelden çok pansiyon var, merkezin hemen her köşesinde bir pansiyon bulabilmek mümkün. Bodrum merkez pansiyonları özellikle gece hayatına karışmak için Bodrum’a gelenlerin ilk tercihlerinden biri, ayrıca tabi ki otellere kıyasla daha makul bütçelerle konaklayabilme olanağı sunmaları da pansiyonların tercih edilmesinde rol oynuyor. Bodrum postanesinin karşısındaki ara sokakta bulunan Roma Pansiyon antik Roma konseptli dekorasyonu, terasının muhteşem Kale manzarası ile konaklamak için iyi bir seçenek.
Kumbahçe Mahallesi’ndeki Sade Butik Pansiyon barlar sokağına çok yakın ve Ege esintileri taşıyan dekorasyonuyla da Bodrum’dayım hissini yaşatan bir pansiyon. Yalnızca 11 odası bulunan Sade Butik Pansiyon da Bodrum merkez pansiyonları arasından tercih edebileceğiniz bir alternatif. En İyi Bodrum Pansiyonları yazımızda birbirinden güzel pansiyonları hakkında çok daha fazla bilgi sizi bekliyor.
Bodrum gezilecek yerlerin en başında Bodrum Kalesi gelir.
Zeki Müren Sanat Müzesi pazartesi günleri kapalı oluyor.
Bodrum’un merkezi gezilecek yerler açısından çok zengindir. Sadece Çarşı Caddesi’ndeki alışveriş mağazaları, hediyelik eşya dükkanları, bar ve kafeleriyle dolup taşan caddeyi gezmek bile saatlerinizi alır.
Ancak Bodrum merkezde gezip görülmesi gereken birçok tarihi yapı, alışveriş mağazası, yolu denize açılan sokaklar var. Özetle Bodrum merkezi bir günde gezmek biraz yorucu olabilir!
Bodrum otogarından aşağıya doğru 3-5 dakika yürürseniz kendinizi Bodrum’un kalbinde bulursunuz. Solunuz meşhur Bodrum Barlar Sokağı’na, sağınız ise birbirinden kaliteli balık restoranları ve farklı mekanların olduğu Neyzen Tevfik Caddesi’ne ve sonrasında marinaya gider.
Tavsiyemiz önce sola dönüp Bodrum’un en cıvıl cıvıl olan sokaklarına ev sahipliği yapan Çarşı Mahallesi’ne yönelmeniz. Bodrum Çarşı Mahallesi sayısız hediyelik eşya ve giyim mağazası, onlarca kaliteli bar, cafe ve restorana ev sahipliği yapıyor.
Bu sokak yol boyunca onlarca alışveriş mağazasına ev sahipliği yaptığı gibi, birbirinden kaliteli bara da ev sahipliği yapıyor. Bu sebeptendir ki adı barlar sokağı olmamasına rağmen halk arasında bu sokağa Bodrum Barlar Sokağı deniyor.
Kendinizi yolun seyrine bırakıp hediyelik eşya dükkanları ve ardından da anlaşılacağı gibi eğlence mekanları ile dolu olan Barlar Sokağı’na keyifli bir gezintiye çıkın.
Fakat! yol boyunca gezerken arka sokaklara da girmeyi ihmal etmeyin. Farklı mağazaları ve kaliteli mekanları gezebilir, Barlar Sokağı’ndaki bir ara sokak olan Tekilacılar Sokağı’nı keşfedebilirsiniz, akşamları farklı bir atmosferi olsa da gündüz de Tekilacılar Sokağı’nı gezmek keyiflidir.
Yorulup da mola vermek isterseniz Belediye’ye ait olan Mahfel Kafe’de Bodrum Kalesi manzarası eşliğinde biranızı yudumlayabilirsiniz, dışarıdan içecek ve yiyecek sokulmasını hoş karşılamıyorlar aklınızda bulunsun.
Mahfel Kafe’ye doğru yürürken önünden geçeceğiniz Bodrum’un en ünlü fırını Yunuslar Fırını’ndan da taze enfes atıştırmalıklar almayı da ihmal etmeyin, hem açlığınız bastırmak için hem de akşam otele dönerken çantanıza atabileceğiniz lezzetli unlu mamüller bulabilirsiniz Yunuslar Fırın’ından.
Dar sokaklar bitip de sağınızda denize sıfır kafe ve restoranların şezlong ve masalarını gördüğünüzde Kumbahçe Mahallesi sınırlarına geldiniz demektir. Bu yolu Bodrum Limanı’na kadar yürümek keyiflidir.
1402’de Saint John Şövalyeleri tarafından inşa edilen Bodrum Kalesi ilçenin ev sahipliği yaptığı en önemli tarihi mekan. Bodrum merkez gezilecek yerlerde ilk sırada olan Bodrum Kalesi oldukça büyük, kalenin tümünü tam anlamıyla gezmek için bir gün ayırmak bizce en makulü. Bodrum Kalesi ziyaret saatleri yaz dönemi için 08:00-20:00, kış dönemi içinse 08:00-17:00. Kaleyi gezmeden önce Bodrum Kalesi yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Bodrum Kalesi’nin içinde aynı zamanda dünyanın en önemli sualtı arkeoloji müzelerinden biri olan Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi hizmet veriyor. Kaleyi gezerken Kraliçe Ada Odası, zindan, Fransız Kulesi, İngiliz Kulesi, Alman Kulesi, Cam Salonu, Doğu Roma Gemisi, Cam Batığı gibi bölümleri görebilirsiniz. Bu arada şunu da eklemeden geçmeyelim, kaleyi gezerken Bodrum merkez manzarasına bakmayı da unutmayın, zira kaleden Bodrum muhteşem görünüyor. Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’nin kısa tarihi ve göreceğiniz batıklarla ilgili detaylı bilgi edinmek isterseniz Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi yazımızı okuyun lütfen.
Bodrum merkez gezilecek yerlerde ikinci sırada Zeki Müren Sanat Müzesi var. Bodrum Kalesi’nden yarım saatlik yürüme mesafesinde olan Zeki Müren Müzesi, sanatçının yaşamının son yıllarını geçirdiği evinde hizmet veriyor.
Kumbahçe Mahallesi’nde yer alan Zeki Müren Müzesi yaz döneminde 08:30-19:00, kış dönemindeyse 08:30-17:30 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor.
Müzenin pazartesi günleri kapalı olduğunu hatırlatalım. Müzede sanat güneşinin kişisel eşyaları, giysileri, sahne kostümleri, ödülleri, takıları, fotoğrafları sergileniyor. Müzede sergilenen en heyecan verici eserlerse Zeki Müren’in yaptığı suluboya resimler, zira çoğu kişi sanatçının resim yaptığını bilmiyor.
Halikarnas Mozolesi ismi ile de bilinen Kral Mausolos’un mezarı Mauselion dünyanın yedi harikasından biri. Tarihteki ihtişamı ile yükselmese de tarihi seven tatilcilerin ilk uğrak yeri. Bodrum şehir merkezine yürüme mesafesinde yer alan Mozole’ye yürüyerek 15-20 dakikada ulaşabilirsiniz. Otogardan deniz kıyısına indikten sonra, sağa dönüp yürüyün, Tepecik Cami’ne geçer geçmez ilk sağdaki Saray Sokağı’na girip yaklaşık on dakika sonra Mozole’ye ulaşabilirsiniz.
İnşa edildiği dönemin en görkemli yapılarından biri olan anıt mezar, yüzlerce yıl sapasağlam durmuş ancak 1304 yılındaki büyük Anadolu depreminde ne yazık ki büyük kısmı yıkılmış. Mezarın taşlarının bir kısmı Bodrum Kalesi’nin yapımında kullanılırken mezara ait kabartmalar, heykeller gibi eserler de İngilizlerce British Museum’a götürülmüş ve halen orada sergileniyor. Yaz döneminde 08:30-19:00, kış döneminde 08:30-17:30 saatleri arasında açık olan Halikarnas Mozolesi pazartesi günleriyse kapalı.
Çökerme Kebabı Bodrum'dan çıkıp tüm ülkeye yayılan lezzetli bir yemektir.
Meşhur Bodrum Döneri'ni hala denemediniz mi!
Bodrum merkez sayısız kaliteli restorana ev sahipliği yapıyor. Yazımızda öne çıkan restoranların hepsine yer vermek imkansız, bu yüzden genel olarak bir fikir sahibi olmanızı sağlamaya çalışacağız.
Bodrum denince her ne kadar akla balık restoranları gelse de Bodrum merkezde tüm mutfaklardan lezzetler bulabilirsiniz. Balık restoranlarına ek olarak İspanya, İtalyan, Uzak Doğu, Akdeniz restoranları, kebap ve ev yemekleri gibi kaliteli mekanlardan lezzetli yemekler yiyebilirsiniz. Sizi temin ederiz ki çoğu restorandan mutlu ayrılacaksınız.
Bodrum’un meşhur lezzeti Bodrum Döner’ini yiyebileceğiniz birçok restoran var. Biz iki yer önerelim size, biri Nokta Döner diğeri Şirin Döner. Bodrum Döneri’ni tadabileceğiniz en iyi iki mekan burasıdır!
Bodrum balık restoranlarının çoğu ise Neyzen Tevfik Caddesi üzerinde sıralanıyor, altta biraz daha detay vereceğiz. Fakat Bodrum Çarşı Mahallesi’nde biribirinden özel irili ufaklı kaliteli birçok restoran olduğunu hatırlatmak isteriz, ara sokakları gezmeyi ihmal etmeyin!
Şimdi size gözünüzden kaçmaması gereken birkaç restoran önerisi verelim…
Neyzen Tevfik Caddesi üzerinde yan yana sıralanmış birçok balık restoranı bulunuyor. Hepsi de servis, lezzet ve çeşitlilik konusunda birbirinden iyi.
Körfez Restaurant, Savoy Balık, Gemibaşı Restaurant, Yelken Balık, Zahmetsiz Balık Evi, Memedof ve Komodor Meze Evi öne çıkan Bodrum Merkez balık restoranlarından.
Kimi restoran salaş/rahat bir ambiyansla hizmet verirken, kimi restoran da kusursuz masa düzenleri, özenli tabak sunumlarıyla öne çıkıyor. Tabii bu da ufak tefek fiyat farklılıkları yaratıyor. Hangi konseptte rahat edeceğinize siz karar verin, biz bir isim verirsek diğerine haksızlık olur.
Eklemeyi unutmayalım Çarşı Mahallesi’ni yol boyunca yürüyüp Kumbahçe Mahallesi’ne geldiğinizde ise Berk Balık da bu bölgenin popüler balık restoranıdır. Bodrum’un En İyi Balık Restoranları yazımızı da okumayı ihmal etmeyin.
Bodrum'un gece hayatının en önemli noktası Tekilacılar Sokağı.
Bodrum Barlar Sokağı'nda birbirinden iyi birçok bar bulunuyor.
Aslında Bodrum her şeyden önce gece hayatıyla popülerdir. Akşamüstü saat 18:00’ kadar deniz ve güneşin keyfi çıkarılır, hava kararmaya başlar başlamaz herkes sevdiği mekanın yolunu tutar. Popüler barlar, gece kulüpleri, meyhane ya da yeni nesil canlı müzik yapan meyhaneler eğlenmeyi sevenlerle dolup taşar.
Elbette Bodrum’daki eğlence mekanlarının çoğu ve en popülerleri Bodrum Merkez’de yer alıyor. Bodrum Barlar Sokağı, Bodrum Meyhaneler Sokağı ve Neyzen Tevfik Caddesi üzerinde birçok eğlence mekanı bulunur.
Bodrum Meyhaneler sokağı adından da anlaşılabileceği gibi meyhanelerle dolu bir sokak. Sokaktaki meyhanelerin masaları sokağa taşıyor, yani sokağın kendisi kocaman bir meyhane gibi görünüyor. Hem yazın hem de kışın kelimenin tam manası ile tıklım tıklım dolu olan sokağın en popüler meyhaneleri arasında Kalamata ve Trata Meyhanesi’dir.
Eğlencenin kalbi diyebileceğimiz Bodrum Barlar Sokağı’nın resmi ismi Cumhuriyet Caddesi. Cadde boyunca onlarca eğlence mekanı var. Barlar sokağı yaz aylarında çok kalabalık, kışınsa mekanların büyük bir kısmı kapalı olsa da açık olan ve farklı eğlence anlayışlarına hitap eden mekanlar var. Ayrıca restoranlar, giyim mağazaları, hediyelik eşya, takı, yerel ürünler satan dükkanların da bulunduğu Bodrum Barlar Sokağı’nda bazı mekanlar uzun yıllardan beri hizmet veriyor.
Örneğin rock severlerin gözdesi Körfez Bar en az 20 yıldır, Kule Bar ise 10 yıldan fazladır aynı adreslerinde hizmet veriyor. Bodrum Barlar Sokağı’nda her yıl çok sayıda mekan açılıp kapanıyor, yani bir sene gidip de çok sevdiğiniz bir mekanı bir sonraki sene bulamayabilirsiniz. Bodrum barlar sokağında uzun süredir var olan diğer popüler mekanlar arasında Mandalin Bar, Veli Bar, Mavi Bar’ı da ekleyebiliriz. Bu arada Mandalin ve Mavi Bar kışın da açık! Bodrum’un En İyi Barları yazımızı da okumayı ihmal etmeyin.
Bodrum’un en popüler eğlence mekanlarından biri de Marina Yacht Club Milta Marina’nın içerisinde yer alıyor. Yaz sezonunda her gün farklı bir popüler ismin performans sergilediği bir mekan Marina Yacht Club. Söylemeliyiz ki yaz sezonunda mutlaka rezervasyon yaptırmalısınız! Zira mekan yerli, yabancı herkesin ilgi odağı. Hem modern bir eğlence mekanı hem de şık bir restoran. Mekanın yaz/kış açık olduğunu da belirtelim…
Kumbahçe Halk Plajı Bodrum' en bakımlı plajıdır.
Bodrum merkezde denize girebileceğiniz bir yer neredeyse yok. Ama Cumhuriyet Caddesi’nden Kumbahçe’ye doğru yürürseniz sizi denize girebileceğiniz bir sahil şeridi karşılar. Uzun Kumbahçe sahilinde sayısız restoran sıralanıyor. Eğer bu uzun sahildeki restoranlarda bir şeyler yiyip içerseniz önündeki şezlongları da kullanma şansınız olur. Fakat ücretsiz bir halk plajı arıyorsanız biraz daha ileriye doğru yürümeniz, belediyenin halk plajına gitmeniz gerekir. Ayrıca Bodrum Halk Plajları yazımızın da ilginiz çekeceğini düşünüyoruz.
Bodrum’un en temiz ve en bakımlı plajlarından Kumbahçe halk plajı ücretsizdir. Şezlong, giyinme kabini, tuvalet, duş gibi olanaklardan ücretsiz olarak faydalanabilirsiniz. Kumbahçe halk plajının içinde bir de kafe bulunuyor. Buradan atıştırmalıklar da alabilirsiniz. Fakat burada alkollü içki satılmaz! Sebebi ise hemen arkasında bulunan okuldur. Okula çok yakın olmasından dolayı alkollü içki satışı yasaktır.
Yaz sezonunda 09:00’da hizmet vermeye başlayan Kumbahçe halk plajında 09:15’de tüm şezlonglar dolar, bu sebepten erken gitmenizde fayda var. Belediye ait sahil fazla büyük değildir ama biraz ilerisindeki bir restorana ve bir otele ait ücretli iki plaj daha bulunuyor. Bu işletmelerin plajını belirli bir harcama limiti ödeyerek kullanabilirsiniz. Harcama limitlerinin çok uygun olduğunu söyleyelim.
Bodrum Belediyesi’ne ait halk plajında tüm şezlonglar dolsa bile, plaj sandalyelerinizi getirip sahili kullanabilirsiniz. Akşam 18:00 gibi belediye hizmeti bitiyor ve şezlonglar toplanıyor ama siz havlunuzu veya plaj sandalyenizle keyif yapmaya devam edebilirsiniz.
Biraz küçük olsa da Bodrum’un en temiz, en rahat, en konforlu ama bunların yanında en kalabalık halk plajı diyebiliriz burası için.
Bodrum Barlar Sokağı'nda sayısız alışveriş dükkanı bulabilirsiniz.
Bodrum Merkez'de birçok sokak denize açılır.
Bodrum Merkez’de konaklıyorsanız hiç sıkılacağınız düşünmüyoruz. Bodrum gece hayatı ile meşhurdur. Her akşam farklı bir eğlence mekanı deneyimi siz unutulmaz bir tatil yaşatacaktır.
Bodrum Merkez'de haftanın iki günü halk pazarı kuruluyor.
Bodrum Merkezi bir günde keşfetmek imkansız gibi!
Bodrum merkez hediye almak için en ideal noktalardan birisidir. Bodrum Barlar Sokağı olarak bilinen Cumhuriyet Caddesi üzerinde sayısız mağaza bulunur. Gerçi bu mağazaların çoğu yöresel ürünler satan mağaza değildir ama yöresel hediyeler satan birçok mağaza da bulabilirsiniz.
Bu caddeyi gezerken ara sokakları gezmeyi de ihmal etmeyin, zira ara sokaklarda da çok özel hediyelik eşya satan mağazalar da göreceksiniz.
Marina tarafına, Neyzen Tevfik Caddesi yönüne doğru yürümeyi de ihmal etmeyin. Bu cadde üzerinde halı, kıyafet ve takı satan özel mağazalar bulunur.
Ne hediye alacağım diye kararsızsanız size Bodrum’dan Ne Hediye Alınır yazımız okumanızı öneririz…
Bodrum merkez gezilecek yerlerde keyif alacağınızı düşündüğümüz Bodrum halk pazarları var. Bodrum’a gelmişken pazarlarını dolaşmadan dönmek bizce büyük bir hata olur. Bodrum merkezde haftanın iki günü biri giysi diğeriyse yiyecek olmak üzere iki ayrı pazar kuruluyor. Otogarın üzerindeki alana kurulan pazarlar Salı günü giysi ve Cuma günü yiyecek pazarı. Salı günü kurulan giysi pazarında giysilerin yanı sıra yöresel masa örtüleri gibi eşyalar da satılıyor, yani evinize dönerken yanınızda Bodrum’a özgü bir eşya götürmek istiyorsanız bu pazara göz atmanızda fayda var.
Cuma günü kurulan yiyecek pazarındaysa her pazarda bulabileceğiniz tüm ürünlerin yanı sıra Çomakdağlı teyzelerin kendi yaptıkları kantaron yağı, yerel zeytinyağları, yerel zeytinler, mevsimiyse körek mantarı gibi yerel lezzetler satılıyor. Bodrum’a gelen birçok kişinin pazara uğrayıp özellikle enfes yerel zeytinyağlarından alıp evlerine götürdüğünü de söyleyelim.
Bodrum merkez gezilecek yerler yazımız Bodrum’u gezerken umarız sizlere yardımcı olur. Yazımızı sosyal medya hesaplarınızda paylaşarak veya instagram hesaplarımızı takip ederek de bize destek olabilirsiniz.
Unutamayacağınız bir Bodrum tatili yaşamanız dileğiyle…